Eczema este o denumire extrem de comuna care semnifica pe scurt aparitia la nivelul pielii a unuei eruptii formate din zone de culoare roz-rosie, cu piele aspra si cu prurit adica mancarime de intensitate variabila.

In diagnosticul de eczema includem si dermatita atopica care afecteaza tot mai multi copii si chiar adulti.

Cauzele eczemei sunt numeroase si ea are o componenta genetica destul de importanta, in multe cazuri asociindu-se cu alergii si astm.

Stresul si anxietatea nu sunt cauze pentru eczeme insa pot reprezenta factori declansatori pentru o agravare sau o revenire a leziunilor in anumite cazuri.

Daca la copil eczemele tind sa scada in intensitate si eventual asa dispara pana la adolescenta, la adult aparitia eczemelor de obicei semnifica debutul unei perioade mai lungi in care ne asteptam la pusee de leziuni si la perioade de remisiune. Uneori datorita pruritului intens, pe zonele afectate pielea se ingroasa si capata o culoare maronie deosebit de neplacuta. Tot mancarimea induce leziuni de grataj adica pacientul se scarpina pana isi produce adevarate rani care se pot suprainfecta si care necesita atentie medicala imediata.

Tratamentul eczemei tine cont de posibile cauze detectabile dar in general se bazeaza pe evitarea contactului cu chimicale agresive de tipul sapun agresiv, detergenti, parfumuri, produse de curatenie si pacientii trebuie invatati sa isi curete pielea cu geluri de curatare special dezvoltate pentru acest tip de afectiune si sa aplice in mod constant un emolient care are rostul de a mentine o hidratare corespunzatoare a zonelor afectate asa incat sa se minimizeze numarul de pusee.

Daca aceste masuri nu sunt suficienta, in eczeme aplicam si tratamente medicamentoase, pe diverse linii de actiune, care se administreaza fie topic pe piele fie pe cale interna, cu scopul de a reduce inflamatia adica roseata si mai ales pruritul. Idealul este ca pacientul cu eczema sa utilizeze foarte rar medicamentele si sa se bazeze doar pe igrijirea cosmetica cu produse speciale dedicate acestei afectiuni.