Alopecia difuza adica pierderea nelocalizata a parului este o problema cu care ne confruntam frecvent la consultatii.

In mod normal exista o cadere fiziologica a parului si o accentuare a acestui aspect de obicei primavara si toamna, insa cu o ameliorare vizibila in timp destul de scurt fara niciun tratament.

Atunci cand caderea parului este constanta sau se accentueaza (de obicei se observa la baie sau dimineata pe fata de perna) este bine sa consultam un medic pentru ca anumite afectiuni mai mult sau mai putin grave au ca semn indirect o cadere accelerata a parului.

Unele persoane dezvolta alopecie din cauza unor modificari de dieta, altele datorita lipsei de fier, de minerale sau de vitamina D.

Exista afectare a parului in boli de tiroida (din ce in ce mai frecvent observate), in tulburari hormonale care rezulta in cresterea secretiei de hormoni androgeni (testosteron si derivati) si in alte afectiuni sistemice cum sunt bolile infectioase sau tumorile.

Totodata este important de efectuat o anamneza corecta referitoare la medicatia pe care o primeste un pacient deoarece multe medicamente, mai ales cele folosite de persoane mai varstnice cu boli asociate, de gen hipertensiune sau dislipidemie, pot avea drept efect advers alopecia.

Nu uitam nici implicarea stresului in aceasta patologie insa pe acesta il implicam de obicei atunci cand alte cauze au putut fi excluse. Desigur ca trebuie sa recunoastem si o cadere fiziologica a parului, de la o decada la alta de viata.

Alopecia in luminisuri sau pelada reprezinta o forma mai putin intalnita de cadere a parului si se manifesta prin spatii rotund circulare de diverse dimensiuni localizate frecvent la nivelul scalpului, pe care parul nu mai creste.

Pelada poate afecta orice zona cu par inclusiv genele si sprancenele si poate reprezenta o adevarata problema din punct de vedere social.

Cauzele alopeciei in luminisuri sunt numeroase si pentru diagnostic este nevoie de investigatii sustinute. Tratamentul da rezultate in majoritatea cazurilor insa boala poate recidiva din pacate. O forma speciala si din fericire mult mai rara de alopecie este forma cicatriciala.

Acolo unde apare o astfel de pierdere de fire de par, din pacate nu mai exista sanse de recuperare si tratamentul trebuie indreptat spre oprirea extinderii afectiunii. Cauzele sunt multiple, de obicei asociate cu alte boli interne.