Carcinomul sau epiteliomul bazocelular reprezinta cea mai comuna forma de cancer de piele. Celulele bazale din care deriva se denumesc in acest fel deoarece ele sunt primul strat de celule care se aseaza peste membrana ce separa epidermul (stratul cel mai superficial de piele) de derm.

In conditiile unei expuneri cronice la ultraviolete, in special cele de tip B, se produc leziuni in structura ADN-ului celulelor bazale si mecanismele naturale de reparatie ale pielii sunt depasite.

In acest fel este permisa inmultirea si cresterea necontrolata a tumorilor cutanate de tip carcinom bazocelular.

Din fericire insa, aceste leziuni cresc foarte lent si riscul de metastazare este minim chiar dupa o evolutie indelungata.

Carcinoamele bazocelulare apar de obicei ca un mic nodul bine delimitat, uneori translucid, cu mici vase de sange vizibile mai ales in periferie. Unele leziuni pot asocia in interior si zone mici colorate gri-albastrui ca niste globuri asa incat pot fi confundate cu alunitele.

Alteori, descoperim doar o zona de piele rozaliu-rosietica pe care din cand in cand apare cate o ulceratie ce ramane deschisa cateva zile sau chiar saptamani, apoi se acopera cu o crusta maronie si ulterior pare ca se vindeca pentru o perioada incerta de timp insa inevitabil urmeaza o noua ulcerare.

In cazuri rare, tot ce putem inspecta pe piele sunt zone cu aspect aparent cicatricial, alb-sidefii, cu margini imprecis delimitate si asimptomatice. De cele mai multe ori pacientii ne povestesc despre o leziune care a aparut ca un cos, apoi a trecut de la sine si apoi a revenit pe acceasi zona.

Peste 80% din carcinoamele bazocelulare apar pe cap si gat, acestea fiind desigur zonele cele mai expuse la soare pe parcursul vietii.

Alti factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de tumora sunt expunerea a solar, pielea deschisa la culoare, varsta peste 50 de ani sau radioterapia efectuata pentru o alta indicatie medicala. Diagnosticul in carcinomul bazocelular se realizeaza initial clinic si cu dermatoscopul si se perfecteaza dupa biopsie prin examenul histopatologic.

Doar la microscop avem certitudinea tipului celular si ne intereseaza in mod particular si arhitectura tumorii pentru ca din punct de vedere histologic exista mai multe sub-tipuri de carcinoam bazocelular care pot avea prognostic diferit atunci cand se aplica aceeasi metoda de tratament (subtip nodular, superficial, infiltrativ, sclerodermiform, etc).

Tratamentul de electie pentru vindecarea acestui tip de cancer de piele este excizia chirurgicala.

Standardul de lucru este reprezentat de microchirurgia Mohs deoarece prin acest tip de interventie ne asiguram ca inspectam la microscop 99% din marginea cutanata asa incat putem detecta cu exactitate intinderea tumorala si ne asiguram ca la sfarsitul interventiei tesutul restant este lipsit de celule tumorale ceea ce garanteaza vindecarea.

Totodata, acest tip de interventie ne permite sa prezervam tesut normal asa incat cicatricea rezultata in urma inchiderii defectului intraoperator sa fie cat mai estetica posibil. Pentru anumite forme de carcinoame bazocelulare se pot aplica si alte tratamente cum sunt excizia chirurgicala clasica, electroterapia sau chiar tratament topic medicamentos.