Carcinomul sau epiteliomul spinocelular deriva din celulele scuamoase sau spinoase ce se aseaza in epiderm deasupra celulelor bazale in mai multe straturi asemanatoare cu solzii de peste.

In Statele Unite se diagnosticheaza aproximativ un sfert de milion de cazuri de carcinoame spicocelulare anual. Din pacate, aproape 2500 de persoane mor anual din aceasta cauza. 

Spre deosebire de carcinomul bazocelular, cel spinocelular are potential agresiv mai mare, mai ales daca nu este tratat devreme.

Localizarile cele mai frecvente sunt pe zonele expuse la soare cum sunt scalpul, fata, urechile, mainile dar pot aparea si pe zone de mucoase, in mod clasic pe buze.

Leziunile pot fi dureroase ceea ce indica un potential mai agresiv. La fel ca in cazul carcinomului bazocelular, cauza majora de aparitie a acestor tumori este agresiunea solara cronica. 

Ca aspect clinic, carcinomul spinocelular apare ca o zona de piele rosie, cu scuame, ingrosata. Poate sa rezulte dintr-o leziune precanceroasa netratata de tip keratoza actinica. 

Diagosticul de certitudine se realizeaza prin biopsie si examinare la microscop.

Medicul histopatolog ne va putea indica si gradul de agresivitate al tumorii. Astfel putem sa realizam un protocol de tratament adecvat fiecarui caz. 

Terapia care poate asigura vindecarea este si de aceasta data interventia chirurgicala. Se prefera si in aceste cazuri utilizarea microchirurgiei Mohs. Aceasta verifica cu acuratete intinderea leziunii in tesut si confera cel mai mic risc de recidiva.

Totodata, prin prezervarea de tesut normal, chirurgia Mohs permite o reconstructie cat mai putin vizibila a defectului rezultat postoperator. 

Pentru unele leziuni cu grad mare de risc, uneori, se poate recurge si la radioterapie pe zonele invecinate. Acesst lucru se face dupa evaluarea criteriilor standardizate recunoscute international. 

Din pacate, sunt si cazuri rare de carcinom spicocelular la care este nevoie si de chimioterapie, in cazul in care leziunea a depasit bariera pielii.