Melanomul reprezinta cea mai agresiva forma de cancer de piele. Este tumora care poate duce la deces in interval destul de scurt daca nu este detectata devreme. Este cel mai frecvent tip de cancer intalnit la adultii cu varste intre 25 si 29 de ani.

Celulele din care deriva acest tip de cancer se numesc melanocite si sunt localizate in stratul bazal al epidermului. Acolo ele secreta melanina adica pigmentul ce da culoare pielii. Din aceasta cauza majoritatea melanoamelor sunt inchise la culoare.

Melanoamele seamana cu alunitele (nevii) si uneori pot lua nastere chiar in interiorul unui nev pre-existent.

De cele mai multe ori insa, melanoamele apar pe zone de piele pe care nu a existat anterior vreo alunita. Din acest motiv este deosebit de important sa subliniem faptul ca auto-examinarea periodica dublata de controlul dermatoscopic efectuat de medic sunt principalele arme de detectie timpurie a acestei tumori deosebit de agresive.

Legatura cu expunerea la soare este dovedita si in ceea ce priveste melanomul. In acest caz, cel mai important factor de risc este reprezentat de numarul de arsuri solare din copilarie.

Exista insa si cazuri de melanoame familiale sau cazuri in care melanomul co-exista cu alte tumori.

Academia Americana de Dermatologie a dezvoltat si descris regula ABCDE. Dupa aceasta regula ne putem ghida in legatura cu gradul de risc al unei leziuni pigmentare.

Astfel A este asimetrie, adica daca tragem o linie imaginara prin centrul unei alunite, cele doua jumatati sunt diferite ca forma, structura si culoare.

B vine de la margini (borders) si un nev poate pune probleme daca acestea sunt neregulate sau imprecis delimitate.

Culoarea (C) este un alt aspect important si inseamna ca trebuie sa observam daca leziunea este monocroma sau daca asociaza mai multe culori (maron, alb, roz, violet, negru). Cu cat sunt mai multe culori cu atat trebuie sa fim mai atenti la leziunea respectiva.

Diametrul (D) peste 6 mm este un al factor de risc.

Evolutia (E) adica schimbarea formei, culorii sau dimensiunii in timp scurt reprezinta un alt semn de alarma.

Dignosticul de certitudine in melanom se pune prin biopsie care presupune indepartarea chirurgicala a leziunii.

La laboratorul de histopatologie se masoara adancimea tumorii si apoi se stabileste de catre medic care este marginea pana la care se mai extinde excizia chirurgicala initiala.

Tot in functie de grosimea leziunii dar si de alti factori care se descriu la microscop se stabilesc si alti pasi de urmat de catre pacient (alte investigatii radiologice, analize de sange, posibil radioterapie sau chimioterapie).

Este foarte important de spus ca daca diagnosticul de melanom este pus precoce si tumora este superficiala adica nu depaseste stratul bazal al pielii, melanomul se vindeca doar prin excizia chirurgicala corecta.