Melasma este o afectiune caracterizata de aparitia unor pete hiperpigmentate (maron) la nivelul fetei, pe frunte, obraji sau pe zona de mustata.

Melasma poate aparea si pe alte zone expuse la soare cum sunt antebratele insa mult mai putin frecvent decat pe fata. 

Sunt recunoscute trei mari cauze pentru melasma si anume sarcina, administrarea de pilule contraceptive si expunerea la soare. In primele doua cazuri explicatia sta in fluctuatiile hormonale legate de aceste aspecte. 

Modificarea culorii pielii in melasma este deosebita de alte afectiuni pentru ca este mai greu de tratat si mai impredictibila.

Din acest motiv multi dermatologi considera melasma ca fiind o boala tratabila dar cu risc mare de recidiva. 

Cel mai important aspect in tratamentul melasmei este fotoprotectia zilnica,cu crema cu SPF 50 reaplicata la 2-3 ore in caz de expunere lunga la soare. Fara o fotoprotectie riguroasa este inutil sa ne gandim la un regim de tratament deoarece repigmentarea va fi foarte rapida. 

Liniile terapeutice in melasma includ de obicei creme medicament . Daca acestea nu sunt suficiente in conditiile unei utilizari controlate si corecte atunci se poate trece la tratamente cu laser sau lumina intens pulsata si in unele cazuri chiar la peeling chimic.