ALUNITELE (NEVII)
Alunitele sau nevii nevocelulari (denumirea medicala) sunt leziuni cu sau fara pigment care pot aparea pe orice zona de piele. Acestia se observa chiar de la nastere insa mai frecvent apar pe parcursul vietii. Nevii rezulta din proliferarea unor celule denumite melanocite care se gasesc in stratul superior al pielii insa pot aparea si in alte zone cum sunt ochiul sau tractul digestiv.
Fiecare dintre noi avem cel putin un nev si in decursul vietii, in functie de predispozitia genetica, de expunerea la soare sau de nivelul imun al fiecaruia dintre noi se poate sa dezvoltam noi leziuni.
Supravegherea adica autocontrolul si controlul cu dermatoscopul la medic sunt cele mai importante masuri de preventie in ceea ce priveste detectarea aparitiei de leziuni tumorale.
Este vorba de melanom (tumora maligna), cea mai agresiva tumora a pielii.
La nivel mondial melanomul este cancerul de piele care determina cele mai multe decese in fiecare an.
Semnele la care trebuie sa fim atenti sunt simetria leziunilor (pierderea simetriei este un semn de suspiciune), coloratia acestora (bej, maron, violet, negru, alb, roz, rosu- asocierea mai multor culori poate pune probleme), marginile neregulate, dimensiunea peste 5-6mm si aparitia recenta a leziunii pigmentare cu modificare rapida de forma, margini, relief si culoare.
Problema traumatizarii nevilor este un aspect cu care ne intalnim destul de frecvent.
Pana in acest moment nu s-a dovedit o legatura directa intre un traumatism si transformarea nevilor in melanoame.
Este recomandata insa evitarea traumatismelor cronice repetate, chir de mica intensitate asupra nevilor. In alta ordine de idei, scoaterea preventiva a alunitelor in scopul scaderii riscului de cancer de piele este o idee depasita.
Exista numeroase studii care ne indica faptul ca aproape 70% din melanoame apar pe o zona de piele pe care anterior nu a existat un nev.
Cu alte cuvinte, controlul periodic dermatoscopic si clinic este cea mai importanta metoda de preventie impreuna cu respectarea regulilor generale de fotoprotectie.