BIOPSIA DE PIELE

O biopsie de piele este o procedura prin care un fragment de piele de la suprafata corpului este recoltat si trimis la un laborator special care il examineaza la microscop pentru a diagnostica sau a exclude anumite afectiuni si boli ale pielii.

De obicei, un medic recomanda o biopsie atunci cand un examen fizic sugereaza ca o leziune de pe piele poate fi suspecta sau pentru diagnosticarea altor afectiuni ale pielii.

Inainte de fiecare biopsie, zona este curatata si apoi se aplica un anestezic local pentru a amorti zona. Odata ce anestezicul si-a facut efectul, nu ar trebui sa existe durere asociata cu procedura. Tipul de leziune care este indepartata determina ce tehnica este utilizata. Exista trei tipuri principale de biopsii de piele: biopsia shave, biopsie punch si biopsia excizionala. In functie de tehnica, suturile pot fi utilizate sau nu.

In biopsia excizionala medicul utilizeaza un bisturiu pentru a taia leziunea si o margine de piele de jur imprejur. Medicul va determina dimensiunea acestei margini. Suturile sunt plasate fie adanc in interiorul pielii, fie la suprafata, In functie de adancimea si de localizarea exciziei.

Pentru bipsia shave care nu implica cusaturi, se foloseSte un bisturiu sau o lama speciala pentru a recolta leziunea de la suprafata pielii. Apoi, folosind un instrument electric, medicul cauterizeaza zona pentru a opri orice sangerare. Antibioticul topic este aplicat pentru a reduce riscul de infectie.

Biopsia punch presupune recoltarea cu un instrument special denumit preducea a unei coloane de piele si tesut subcutanat. Dimensiunea coloanei este de obicei de 4-6 mm si este necesara sutura cu fire la piele. In unele cazuri este nevoie ca de la aceeasi persoana sa fie recoltate mai multe punch biopsii pentru a clarifica un diagnostic.

Cand se face?

O biopsie de piele este utilizata pentru a diagnostica sau a ajuta la tratarea afectiunilor si bolilor pielii. Cel mai frecvent se biopsiaza leziuni pigmentare (alunite), tumori de piele (carcinoame, melanom) sau leziuni precanceroase si inflamatorii.

In laboratorul de dermatopatologie, un medic anatomopatolog specializat in diagnosticul microscopic al leziunilor de piele va analiza structura celulara a leziunii trimise si va stabili un diagnostic. Acest process dureaza cateva zile si in unele cazuri definitivarea diagnosticului implica si alte investigatii mai complexe care se efectueaza tot in laboratorul de dermatopatologie.