CADEREA PARULUI
Caderea parului sau alopecia este o afectiune foarte frecvent intalnita in cabinetul de dermatologie. De cele mai multe ori persoanele afectate acuza o pierdere difuza a firelor de par, cu debut de obicei de cateva saptamani.
Acest tip de alopecie apare frecvent la femei si poate avea cause hormonale (legate de functionarea glandei tiroide sau a ovarelor), deficite diverse (de exemplu: fier, vitamina D0 sau poate fi asociata cu perioade de stress intens sau boala. Sarcina si menopauza sau dietele extreme infliuenteaza si acestea fiziologia normala a firelor de par.
La barbati intalnim frecvent cadere de par cu cauza genetica. De cele mai multe ori alopecia are radacini in familie, pe linie masculina si este denumita alopecie androgenetica. Tratamentele optime pentru aceste tipuri de cadere de par includ corectarea deficientelor, diverse tratamente locale sau injectabile, si tratamente tintite, pe cale interna in cazul barbatilor cu alopecie androgenetica.
Anumite afectiuni sau medicamente au fost associate cu caderea parului. Astfel, tratamentele pentru depresie, boli cardiace inclusive hipertensiune, substantele chimioterapice si radioterapia pot avea ca effect secundar caderea parului.
O afectiune mai rara dar in unele cazuri extrem de invalidanta este alopecia areata in care parul se pierde localizat sub forma de zone rotund ovalare care pot cuprinde uneori tot scalpel si se pot extinde chiar la nivelul genelor si sprancenelor.
In aceste cazuri, caderea parului este de natura imunologica si sunt necesare investigatii si tratamente mai complexe in scopul elucidarii cauzei si obtinerii unei cresteri stabile a parului pe zonele afectate.