DERMATITA ATOPICA

Dermatita atopica sau eczema atopica este o afectiune caracterizata prin zone de piele rosie, aspra, cu descuamare si prurit. Poate aparea la orice varsta dar cel mai frecvent o intalnim la nou nascuti si copii. Exista insa cazuri de eczema care se prelungesc pana in adolescenta sau mai rar chiar si pana in viata adulta.

Cauzele eczemei atopice nu sunt bine cunoscute insa factorul genetic pare sa fie foarte important astfel incat in familii cu istoric de eczeme copiii vor avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.

In atopie, la nivelul structurii cutanate se observa o alterare a barierei de protectie adica a epidermului ceea ce se traduce prin pierdere localizata de apa si sensibilitate la alergeni, microbi si substante iritante.

Simptomele si semnele in dermatita atopica variaza de la persoana la persoana.  Astfel, in mod frecvent intalnim urmatoarele manifestari:

-piele uscata;

-prurit (mancarime) pe zonele afectate mai ales in timpul noptii;

-zone de tegument de culoare rosie sau brun-maronie mai ales pe maini, picioare, incheieturi, pe gat, pleoape sau in pliuri. La copii mici se pot intalni si pe fata sau pe scalp;

– zone acoperite de cruste galbui si care pot asocia si o secretie transparenta care apar datorita excorierii. Aceste suprafete se pot suprainfecta si se inrosesc si devin chiar usor dureroase;

– piele aspra “ca de gaina” determinata de acumulare de celule moarte pe langa fire de par. Se intalnesc mai ales pe brate si coapse si persista pana la varsta adulta.

Preventia leziunilor in dermatita atopica implica mai multe aspecte. Astfel se recomanda urmatoarele:

-aplicare de crema emolient de cel putin doua ori pe zi. De preferat, se vor alege produse special concepute pentru a reface functia de bariera a pielii si pentru a reduce pruritul;

-se vor elimina factorii cu potential de declansare de pusee de eczema cum ar fi: sapunurile agresive, detergenti, praf, polen, transpiratie, stres, etc. Unii copii cu atopie asociaza si alergii alimentare care trebuie identificate ca apoi sa poata fi evitat factorul trigger;

-se vor evita baile lungi si fierbinti. Se recomanda dusuri rapide, cu apa calduta si durata de maxim 15 minute. Se vor utiliza sapunuri blande si in mod obligatoriu dusul va fi urmat de aplicare de crema emolient.

Tratamentul in dermatita atopica are doua componente: tratamentul din puseu si tratamentul de intretinere care realizeaza si preventia acutizarilor. De obicei, in puseu este util un produs dermatocorticoid , uneori combinat cu un antibiotic de uz cutanat. Acest tip de tratament se utilizeaza cateva zile pentru scaderea inflamatiei acute, apoi se introduc medicamente topice non cortizonice care mentin efectul dermatocorticoidului pe cursa lunga insa cu evitarea posibilelor efecte adverse ale acestuia din urma. Tratamentele de puseu si de intretinere se asociaza in mod obligatoriu cu aplicare de emoliente special concepute pentru piele atopica.

In cazuri severe de eczema se poate recurge la tratament pe cale interna cu corticosteroizi sau mai nou, cu anticorpi monoclonali. In unele cazuri terapia cu lumina ultravioleta tip A sau B cu banda ingusta poate sa determine remisiuni importante ale bolii.