MICOZELE
Afectiunile fungice ale pielii sunt cunoscute sub denumirea de micoze. Infectiile fungice pot afecta pe langa piele si unghiile si firele de par. Micozele sunt cauzate de ciuperci parazite sau saprofite. Acestea din urma exista in mod natural pe suprafata pielii si sunt inofensive daca nu incep sa se inmulteasca excesiv ducand la o infectie.
Zonele predispuse la aparitia infectiilor micotice sunt pliurile pielii sau spatiile dintre degete datorita mediului umed care favorizeaza dezvoltarea ciupercilor. De obicei micozele pot fi prevenite prin pastrarea pielii curate si uscate. De cele mai multe ori micozele pielii necesita doar tratament local.
Cele mai comune tipuri de infectii fungice ale pielii sunt: ciuperca piciorului, a corpului sau pitiriazis-ul versicolor.
Ciuperca piciorului este provocata de Tinea pedis si este o infectie fungica asociata cu activitati sportive deoarece sosetele, pantofii sport, saltelele si vestiarele mentin un mediu cald si umed. Din acest motiv infectia cu Tinea pedis mai este cunoscuta ca “piciorul atletului”. Infectia este comuna in climatul cald si umed. Simptomele includ senzatii de mancarime, usturime sau arsura, roseata sau vezicule, piele exfoliata sau crapata.
Micoza corporala este o infectie cu Tinea corporis, o ciuperca care traieste pe tesuturi moarte inclusive pe par, unghii si piele. Este usor de recunoscut dupa forma circulara de culoare rosie. Leziunea este insotita de mancarime intensa, prezinta scuame si denivelari iar in centrul ei pielea este curata. Este foarte contagioasa si se transmite prin contact direct dar si prin obiecte personale.
O alta ciuperca, Tinea capitis, afecteaza pielea scalpului, sprancenelor si genelor atacand foliculul firului de par. Este mai des intalnita la copii. Foliculii atacati se inflameaza si devin durerosi, pielea se descuameaza ca o matreata si firele de par se rup pe zonele infectate.
Onicomicoza este afectiunea unghiei determinata de ciuperca Tinea unguium. Unghia afectata are o culoare alb-galbuie sau maronie, incepe sa se ingroase si sa se ridice de pe patul unghial. Persoanele care sufera de diabet sau obezitate sunt predispuse la infectie.
Candidoza este o infectia comuna cu o drojdie, Candida albicans. Desi toata lumea crede ca aceasta infectie afecteaza exclusiv sfera ginecologica, aceasta poate sa apara oriunde pe corp daca exista caldura si umezeala (axile, sub sani, inghinal, coapse intern). Sunt vulnerabile persoanele imunodeprimate si cele care iau o perioada indelungata antibiotic si steroizi. Adesea zonele afectate se suprainfecteaza si cu bacterii. Infectia cu Candida poate afecta si mucoasa bucala acolo unde se manifesta sub forma de afte.
Daca in cazul ciupercii ce afecteaza pielea se utilizeaza cu precadere tratament topic, atunci cand infectia se cantoneaza la nivelul firelor de par sau la unghii este de obicei necesar tratamentul pe cale interna.