AFECTIUNILE UNGHIILOR
Unghia este o extensie a pielii. Este bogata in keratina, o proteina care ii confera duritatea specifica. Ritmul de crestere a unghiilor este de 3mm pe luna la maini si de 1mm pe luna la picioare asa incat orice tratament pe aceste zone va necesita multe luni de utilizare pana cand sa apara rezultate vizibile.
Afectiunile unghiei pot aparea in context strict localizat cum sunt infectiile, traumatismele sau tumorile dar de multe ori se asociaza sau sunt expresia unor boli sistemice. In aceasta categorie includem carentele alimentare, afectiunile tiroidiene, atopia sau psoriazis-ul.
In practica dermatologica cel mai frecvent intalnim granuloamele piogenice adica mici leziuni vasculare ce apar atunci cand unghia nu este taiata corect, infectiile (onicomicoza-infectie micotica sau paronichia-infectie bacteriana), leziunile pigmentare care apar de obicei ca striuri verticale de culoare bej-brun-negru si tumorile unghiale benigne (chisturi, tumora glomica, etc) si maligne (carcinom, melanom).
Tratamentele afectiunilor unghiale sunt complexe si necesita un grad mare de complianta din partea pacientului avand in vedere ritmul lent de inlocuire a lamei unghiale. In cazul in care este nevoie de interventie chirurgicala, timpul de recuperare este mai lung decat in cazul leziunilor de pe piele si disconfortul postoperator este si acesta mai mare. In aceste conditii este important ca pacientii sa se prezinte cat mai rapid la medic pentru diagnostic asa incat tratamentul sa fie instituit devreme.