ANGIOAMELE
Angioamele sunt excrescente benigne formate din vase de sange mici. Ele pot aparea oriunde pe corp. Cele mai comune trei tipuri sunt angioamele tip cherry, angioamele tip spider si angiokeratoamele. Majoritatea angioamelor sunt inofensive.
Ele pot fi indepartate din ratiuni cosmetice sau daca sunt traumatizate.
Angioamele tip cherry
Angioamele cherry se mai numesc si angioame senile. Denumirea vine de la culoarea lor rosie si sunt cresteri rosii, rotunjite. Apar de obicei intre 30 si 50 de ani si sunt mai frecvente la persoanele cu piele foarte deschisa la culoare. Adesea aparitia lor este corelata cu variatiile nivelului de estrogen si apar in timpul sarcinii sau postpartum. Sunt de obicei leziuni benigne.
Angioamele tip spider
Sunt vase de sange proeminente chiar sub suprafata pielii. Numele vine de la aspectul lor, ele aparand adesea ca niste linii rosii care se extind dintr-o pata rosie centrala si seamana cu forma unui paianjen. Si ele sunt corelate cu nivelurile de estrogen si sunt mai frecvent intalnite la femeile insarcinate. Angioamele tip spider sunt de obicei benigne dar se pot insa intalni si la persoane care sufera de afectiuni mai grave ale ficatului.
Angiokeratoamele
Angiokeratom este un termen folosit pentru mai multe tipuri de vase capilare dilatate. Apar ca niste pete de culoare rosu inchis, maron sau albastrui si sunt adesea aspre la atingere. Angiokeratoamele se formeaza adesea in jurul zonelor genitale atat la barbati, cat si la femei. Desi angiokeratoamele sunt de obicei benigne, acestea ar trebui examinate de un medic pentru a exclude alte afectiuni asociate.
Tratament
Exista trei modalitati comune de a elimina angioamele. Electroterapia foloseste caldura pentru a distruge vasele de sange in crestere. Crioterapia implica utilizarea azotului lichid pentru a ingheta leziunile. Tratamentul cu laser foloseste un fascicul de lumina concentrata pentru a elimina leziunile.