CICATRICILE
Cicatricile sunt rezultatul vindecarii pielii dupa rani cauzate de accidente, boli sau interventii chirurgicale. Ele sunt rezultatul procesului natural de vindecare a pielii. Exista mai multe tipuri de cicatrici: hipertrofice si keloide, eritematoase, pigmentate, atrofice, ice pick, adancite. Aspectul unei cicatrici depinde de culoare, textura, adancime, lungime, latime si localizare.
Evolutia cicatricii este influentata de varsta si localizare pe corp sau fata, dar si de componenta genetica a fiecarei persoane.
Exista mai multe tehnici care pot micsora o cicatrice si care se efectueaza obisnuit in cabinetul dermatologului. Cicatricile severe cum sunt cele postarsura pe suprafete extinse necesita spitalizare si interventii in anestezie generala. Cu toate acestea, nicio cicatrice nu poate fi indepartata complet si niciun tratament nu va readuce pielea la aspectul initial. De aceea, este foarte importanta discutia dintre pacient si medic pentru a afla ce il deranjeaza cel mai tare pe pacient in legatura cu cicatricea problematica in vederea stabilirii celui mai bun tratament. Printre cele mai folosite metode de tratament se numara: plasturii cu silicon, cremele cu vitamina A, injectiile cu cortizon, subinciziile, laserele vasculare, laserele fractionate, microneedling-ul, microdermabraziunea, peeling-ul chimic, injectiile cu fillere sau revizia chirurgicala.