KERATOZELE ACTINICE

Keratozele actinice sunt leziuni precanceroase care apar pe zone de piele ce au fost expuse cronic la soare (includem aici si sedintele de solar). Radiatia ultravioleta se acumuleaza in timp si pielea “nu uita” cantitatea acumulata asa incat in timp, la personae predispose, pot aparea aceste leziuni precanceroase.

Cu cat o piele este mai deschisa si mai agresata de soare, cu atat va dezvolta mai repede leziuni de acest tip. Zonele cele mai afectate sunt nasul, pometii, fruntea, urechile si antebratele.

Keratozele actinice apar ca mici pete rozalii de diverse dimensiuni, aspre la atingere, care nu dau simptome si pot avea perioade in care nu sunt vizibile dar si perioade in care devin rosii si active.

Daca nu sunt tratate, keratozele actinice evolueaza catre cancere de piele denumite carcinoame si cel mai frecvent catre carcinom spinocelular. Acesta este un cancer care se poate raspandi de la nivelul pielii si in restul corpului.

Diagnosticul de certitudine se efectueaza prin biopsie, adica prin recoltarea unei lame fine de tesut din leziune. Acest tesut este trimis la laboratorul de histopatologie, este colorat cu substante speciale si apoi, in functie de felul celulelor, de modul lor de organizare si de aspectul intim al acestora se poate pune un diagnostic de certitudine.

Biopsia cutanata este standardul de aur pentru diagnosticul oricarei leziuni cutanate fie ea benigna sau maligna.

Odata pus diagnosticul de keratoza actinica exista mai multe modalitati de tratament in functie de numarul leziunilor, de tipul si localizarea lor si nu in ultimul rand de optiunile pacientului. Astfel, unele leziuni pot fi cauterizate, pe altele se poate aplica laser sau azot lichid, se poate face tratament cu mai multe tipuri de mediamente sub forma de crema mai ales atunci cand sunt multe leziuni, se poate practica terapie fotodinamica sau unele dintre ele se pot chiar opera. 

Indiferent de modalitatea de tratament aplicata keratozelor actinice, pacientul trebuie sa inteleaga faptul ca este imperios necesar sa respecte si sa aplice regulile de fotoprotectie, acestea reprezentand singura forma eficienta de preventie.

Aceasta inseamna ca in fiecare zi, toate zonele expuse la soare trebuie acoperite cu crema de fotoprotectie cu SPF minim 30. Apoi este indicat sa se poarte palarie care sa protejeze de razele de soare ce cad perpendicular pe suprafata pamantului.

Ochelarii de soare ar trebui alesi din cei cu filtru adecvat de ultraviolete si nu in ultimul rand trebuie cautata umbra si evitate iesirile din casa in orele pranzului. Imbracamintea trebuie si ea sa fie adecvata adica sa purtam haine lejere, deschise la culoare, care sa acopere pe cat se poate zonele cele mai expuse la soare.