KERATOZELE SEBOREICE

Keratoza seboreica este o crestere benigna a pielii, similara cu o alunita. Ele tind sa apara la varsta adulta si frecventa lor creste odata cu varsta. Sunt inofensive si nu necesita tratament, dar le puteti elimina daca va deranjeaza din punct de vedere estetic.

Keratozele seboreice sunt pete rotunjite sau ovalare pe piele si se pot simti la palpare. De obicei sunt de culoare maronie, dar pot fi si negre si mai rar, roz, galben sau alb. La debut au culoare bej, apropiate de culloarea pielii apoi in timp, pe masura ce acumuleaza straturi de celule moarte culoarea se schimba spre maron inchis.

Unele studii sugereaza ca expunerea la soare poate creste aparitia acestora. Nu sunt leziuni virale sau bacteriene. Nu se raspandesc si nu sunt contagioase. Keratozele seboreice cresc de obicei lent si isi pot modifica textura in timp.

Cum se deosebeste keratoza seboreica de keratoza actinica?

Keratoza seboreica si keratoza actinica se pot asemana. Amandoua apar dupa varsta de 40 de ani si amandoua pot prezenta cruste si scuame. Este important sa cunoastem diferenta, deoarece keratoza actinica este cauzata de expunerea la soare si prezinta un risc de a se transforma in cancer de piele adica in carcinom.

Keratozele actinice variaza la culoare, dar tind sa fie mai putin pigmentate decat keratozele seboreice. Ele pot fi plate sau usor inaltate si s-ar putea sa le simti inainte de a le vedea. De asemenea, pot sa fie insotite de mancarime sau sangerare. Ele tind sa apara in zonele expuse frecvent la soare, ca fata, gatul, scalpel si urechile.

Cum se deosebeste keratoza seboreica de melanom?

Keratoza seboreica nu se transforma in melanom, dar cele doua pot fi confundate una cu alta. Ambele pot fi maron sau negre si apar oriunde pe corp. Exista insa cateva diferente importante:

  • Keratozele seboreice sunt numeroase de obicei, in timp ce melanomul este de obicei unic.
  • Keratozele seboreice tind sa aiba textura, in timp ce melanomul tinde sa fie neted.
  • Keratozele seboreice sunt bine definite, in timp ce melanomul poate avea o margine neregulata sau neclara.
  • Keratozele seboreice sunt uniforme, in timp ce melanomul poate fi asimetric sau poate avea mai multe culori.
  • Keratozele seboreice se schimba putin si lent, in timp ce melanomul poate creste si isi poate modifica aspectul rapid.

Tratament

Exista mai multe optiuni pentru indepartarea keratozei seboreice:

  • Crioterapia. Dermatologul va amorti pielea si apoi va folosi azot lichid pentru a ingheta cresterea. Crioterapia este o alegere atunci cand diagnosticul este clar si nu este nevoie prelevarea unei probe pentru biopsie. Un posibil efect secundar este ca pielea se va depigmenta usor pe zona tratata.
  • Electrodesicare/chiuretaj. Dermatologul va amorti pielea si apoi va folosi chiureta sau electrocauterul pentru a distruge keratoza seboreica. Riscul de aparitie a cicatricilor este scazut.
  • Excizia shave. Aceasta este metoda preferata atunci cand medicul doreste sa pastreze o proba pentru biopsie.
  • Terapia laser. Laserele ofera o alta alternativa de tratament si presupune coagularea leziunii prin aplicarea fasciculului de lumina concentrate pe leziune. Terapia este asociata cu rezultate cosmetice bune.