RINOFIMA

Rinofima este o afectiune progresiva care afecteaza predominant pielea nazala, desi si alte zone precum barbia pot fi afectate. Persoanele cu rozacee netratata prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Nu are legatura cu consumul excesiv de alcool, asa cum se crede si nu este ereditara.

Pielea nasului creste in dimensiune odata cu cresterea excesiva a glandelor sebacee, rezultand un aspect inestetic. Afecteaza adultii si este mai frecventa la barbati decat la femei.

Ce o cauzeaza?

Cauza rinofimei este necunoscuta, darposibil este legata de rozacee.

Diagnosticul se pune de obicei pe baza aspectului pielii nasului si a antecedentelor de rozacee. Daca diagnosticul este neclar, se poate face o biopsie.

Cu ce se aseamana?

Pielea nazala se ingroasa incet si dezvolta noduli (umflaturi), provocand in cele din urma un nas mai mare, bulbos, cu aspect diform care seamana cu o coaja de portocala. Glandele sebacee sunt marite, iar porii sunt mai proeminenti.

Majoritatea persoanelor cu rinofima au si rozacee inflamatorie, cu noduli asemanatoari cu cei intalniti in acnee si uneori pustule care afecteaza zona centrala a fetei. Nasul si pielea din jur sunt adesea rosii, cu un numar crescut de vase de sange.

Aspectele psihologice ale unui nas deformat de rinofima sunt semnificative, de aceea se recomanda tratamentul.

Managementul rinofimei este dublu: in primul rand, gestionarea rozaceei subiacente si in al doilea rand, tratamentul directionat catre pielea nazala ingrosata.

De obicei, persoanele cu rozacee si rinofima vor avea nevoie de medicamente orale pentru a reduce inflamatia din piele.

Cu toate acestea, principalul tratament pentru rinofima este indepartarea chirurgicala a pielii ingrosate si redundante.

Procedura poate fi efectuata fie sub anestezie locala. Anestezicul local este in general bine tolerat de majoritatea pacientilor.

In functie de severitatea si amploarea rinofimei, sunt luate in considerare urmatoarele proceduri:

Nechirurgicale: acestea includ tratament pe cale orala, un retinoid utilizat in mod obisnuit pentru tratamentul acneei care actioneaza prin reducerea roseatei si scaderea secretiei de sebum.

Chirurgicale: sunt luate in considerare 3 tipuri principale de tratamente:

Laserul CO2 este metoda preferata si cea mai comuna de tratare a rinofimei. Laserul este folosit fie pentru a rade, fie pentru a evapora bulgari mai mici de tesut si pentru a obtine o suprafata neteda. In timpul procedurii laser sangerarea este minima. Vindecarea se produce similar unei arsuri si exista un risc minim de cicatrice vicioasa.

Indepartarea cu bisturiul este optiunea clasica, dar prezinta riscul de sangerare care poate fi incomod in timpul procedurii.

O combinatie de excizie cu laser si bisturiu tinde sa fie optiunea de tratament preferata in practica noastra. Alte metode includ dermabraziunea si electrochirurgia. Toate acestea au ca scop indepartarea excesului de tesut. Un astfel de tratament creeaza o rana bruta care se va vindeca in 2 pana la 3 saptamani pentru a lasa un aspect imbunatatit.

Limitari ale procedurii:

Indepartarea leziunii existente nu indeparteaza riscul de recidiva. Nu toate zonele afectate pot fi indepartate chirurgical sau laser, prin urmare tratamentul continuu pentru rozacee este o parte importanta a terapiei pacientilor cu aceasta afectiune.

Post-operator:

Umflarea (edemul), sensibilitatea dureroasa sau vanataile sunt frecvente. Aceste reactii adverse sunt temporare si dispar in cateva zile. Zona tratata este de obicei acoperita cu un unguent antibiotic si pansament ocluziv neadeziv care se indeparteaza in 2 pana la 4 zile. Dupa aceasta se aplica si pansamente suplimentare pana la vindecarea completa. Evitarea soarelui este foarte importanta in primele sase luni pentru a scadea riscul de pigmentare a cicatricii nou formate. Pacientii sunt sfatuiti sa respecte instructiunile primite de la medic pe masura ce pielea se vindeca intr-o perioada de aproximativ 4-6 saptamani.

Potentiale complicatii:

Complicatiile sunt rare si includ sangerare, infectie, vindecarea vicioasa a pielii, noduli si schimbarea culorii pielii.

Care este efectul probabil al acestei afectiuni?

Rinofima progreseaza fara un tratament adecvat. O combinatie intre managementul medical si chirurgical ofera rezultate excelente.

Procedura ajuta la restabilirea esteticii si a functiei nasului. Recidiva este mai putin frecventa atunci cand sunt interesate prin terapie atat componenta medicala cat si cea chirurgicala a acestei afectiuni.

In clinica noastra tratamentul rinofimei se efectueaza dupa stabilizarea rozaceei daca aceasta este semnificativa din punct de vedere medical.

Terapia rinofimei o abordam in anestezie locala prin electroterapie cu radiofrecventa Ellman. Aceasta procedura ne permite o abordare optima si putem controla astfel atat adancimea interventiei dar si riscul de sangerare. Pe masura ce nasul este “sculptat” si ajunge la forma anterioara debutului afectiunii, tesutul restant este “netezit” cu caldura asa incat vindecarea sa aiba riscuri minime in ceea ce priveste disconfortul pacientului si rezultatul estetic sa fie cel asteptat.