VERUCILE
Verucile sau negii sunt un tip de infectie a pielii cauzata de virusul papiloma uman (HPV). Infectia provoaca formarea de umflaturi aspre, de culoarea pielii, pe piele. Virusul este contagios prin contact direct cu suprafete infectate.
Negii apar cel mai frecvent pe maini, dar pot afecta si picioarele, fata, organele genitale si genunchii.
Cei mai predispusi la aparitia verucilor sunt copiii, deoarece isi lezeaza des pielea. Totusi, oricine poate avea veruci. Persoanele cu boli autoimune sau cu sistem imunitar slabit, inclusiv persoanele in varsta, sunt mai susceptibile la virus.
Tipurile de veruci variaza in functie de partea afectata a corpului astfel:
- Mainile: aceste veruci sunt cele mai comune leziuni, apar de obicei pe degete si palme, pe fata inferioara a mainilor.
- Fata: veruci plane si afecteaza fata si fruntea. Sunt uneori greu vizibile pentru ca nu cresc mult nici in suprafata, nici in inaltime.
- Picioare: verucile plantare apar pe talpile picioarelor. Acesti negi arata ca niste calusuri cu puncte negre mici in centru. Ele sunt adesea dureroase si formeaza grupuri si intrerup amprentele pielii.
- Organele genitale: verucile care se formeaza pe penis, vagin sau rect se numesc veruci genitale. Acesti negi sunt un tip de infectie cu transmitere sexuala. Verucile genitale apar prin contactul sexual cu o persoana infectata.
- Periunghial si subunghial: aceste veruci se formeaza sub sau in jurul unghiilor de la maini si de la picioare.
Cand papilomavirusul uman (HPV) intra intr-o taietura in piele, provoaca o infectie a pielii care formeaza verucile. Leziunile sunt foarte contagioase. Tulpinile de HPV sunt diferite in functie de localizare si gravitatea afectiunii depinde atat de subtipul de HPV dar si de localizare si de vechimea leziunilor. Virusul se poate raspandi de la o persoana la alta sau din diferite parti ale corpului prin:
- Contact direct cu o leziune
- Atingerea unui obiect contaminat cu virus, cum ar fi prosoape, clante si podele de dus
- Relatii sexuale (veruci genitale)
- Muscatul unghiilor si ruperea cuticulelor
- Prin ras.
Tratament
Verucile dispar adesea de la sine dupa ce sistemul imunitar lupta impotriva virusului. Deoarece negii se pot raspandi, provoca dureri, pot fi inestetici sau pot determina leziuni mai grave ca in cazul verucilor genitale, medicul dumneavoastra va poate recomanda tratament.
Optiunile sunt:
- Medicamente pentru indepartarea negilor care contin acid salicilic. Aceasta substanta chimica exfoliaza verucile strat dupa strat. Aceste produse sunt sub forma de lichid, gel sau plasture. Poate fi necesar sa aplicati medicamentul in fiecare zi timp de cateva luni pentru a scapa complet de neg.
- Inghetare: in timpul unei proceduri numita crioterapie, medicul dumneavoastra aplica azot lichid pentru a ingheta verucile. Dupa congelare, se formeaza o basicuta. In cele din urma, vezicula si veruca se desprind. Este posibil sa aveti nevoie de mai multe tratamente.
- Tratamentul laser si electroterapia: medicul dermatolog foloseste lumina laser si respectiv caldura pentru a incalzi si a distruge vasele de sange mici din interiorul verucii. Procesul intrerupe alimentarea cu sange, omorand veruca.
- Tratament medicamentos local: in cazul verucilor recalcitrante sau al celor cu localizare genitala pot fi utile tratamentele topice cu substante care determina o activare a sistemului imun local care va distruge celulele infectate cu virus.
Complicatii
Majoritatea verucilor dispar fara probleme. Uneori, pot cauza probleme, cum ar fi:
- Cancer: HPV si verucile genitale sunt legate de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul anal, cancerul de col uterin si cancerul de gat (orofaringian). Puteti reduce riscul de veruci genitale prin vaccinarea HPV, contact sexual protejat, tratamentul leziunilor active si prin controale ginecologice regulate in cazul femeilor afectate.
- Infectii: infectiile pot aparea daca ciupiti sau taiati un neg. Fisurile pielii permit patrunderea bacteriilor.
- Durere: majoritatea verucilor nu dor. Dar verucile plantare pot creste spre interior in picior si pot fi dureroase in timpul mersului. Senzatia este de pietricica sub piele.
Preventie
Nu exista intr-adevar nicio modalitate de a preveni verucile. Cu toate acestea, puteti reduce riscul de a contracta virusul sau puteti opri raspandirea negilor, respectand urmatoarele:
- Evitati barbierirea peste un neg
- Renuntati la obiceiul de a va musca unghiile sau de a ciupi cuticulele
- Nu folositi impreuna cu alte persoane prosoape, imbracaminte, forfecute de unghii, aparate de ras sau alte obiecte personale
- Nu atingeti negul altei persoane
- Se recomanda vaccinarea impotriva HPV si contact sexual protejat
- Pastrati picioarele uscate pentru a preveni raspandirea verucilor plantare
- Incercati sa nu zgariati, taiati sau indepartati o veruca
- Purtati slapi sau pantofi cand folositi un vestiar public, zona piscinei sau dusuri publice.