Keratozele seboreice sunt leziuni benigne, care apar odata cu varsta de obicei pe zone care au fost expuse la soare.

Sunt formate din celule moarte care nu s-au descuamat corect si apar ca niste placi mici de culoare bej uniform. In timp cresc si pot sa ajunga la dimensiuni mari fara a pune insa probleme medicale. Multe persoane le confunda cu nevii (alunitele) papilomatosi si vin la consultatie pentru dermatoscopie.

Uneori, dupa contact prelungit cu apa sau in urma unor traumatisme prin frecare se pot rupe bucati din keratoze si pacientii vin speriati cu o asa zisa alunita traumatizata.

Diagnosticul este pus clinic si ajutat de dermatoscop mai ales in fazele initiale atunci cand leziunea nu depaseste conturul pielii.

Keratozele se trateaza usor, prin diferite modalitati de distructie locala (electroterapie,chiuretare, laser, crioterapie etc).

In timp pot aparea alte leziuni noi care si ele la randul lor vor necesita tratament.

De cele mai multe ori indepartarea keratozelor se face in scop pur estetic. Exista si pacienti la care intalnim atat keratoze cat si nevi si este bine sa tratam keratozele asa incat sa observam cu acuratete evolutia nevilor si mai ales aparitia de leziuni noi de tip alunita care pot fi ascunse de un numar mare de keratoze seboreice.