Acneea reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Se estimeaza ca 8 din 10 persoane dezvolta acnee la un moment dat in viata. Contrar opiniei generale, acneea nu este determinata de o infectie, de consumul de alimente grase sau de ciocolata si in niciun caz acneea nu este ceva normal, adica o suma de leziuni care trebuie lasate sa dispara in timp.

In multe cazuri aceasta afectiune este suficient de severa incat poate lasa cicatrici pe viata.

Acneea are mai multe cauze insa la baza ei stau predispozitia genetica, astuparea porilor cu celule moarte si cresterea secretiei de sebum care ar trebui sa se evacueze la suprafata pielii prin intermediul porilor. Intervin de asemenea si factori hormonali mai ales in perioada de pubertate si de asemenea in explicarea aparitiei sau persistentei leziunilor la femeile de varsta adulta.

Acnee - Dclinic

Exista mai multe variante de tratament in functie de severitatea acneei, tipul de leziuni (inflamatorii adica asa numitele cosuri sau ne-inflamatorii cum sunt punctele negre), varsta pacientului, tulburarile hormonale asociate, asocierea de alte afectiuni si alti factori care trebuie discutati cu pacientul la consultatie.

De obicei este bine ca pacientul sa fie invatat sa respecte o anumita rutina de curatare a pielii, adica sa se spele dimineata si seara cu un gel de curatare bland si apoi sa aplice fie doar produse dermato-cosmetice adecvate sau medicamente locale care ulterior, in cazul in care leziunile nu se amelioreaza se pot asocia si cu medicatie sistemica.

Este important de spus ca avem posibilitatea sa tratam acneea cu risc minim de cicatrici.

Chiar daca acestea apar, atunci odata vindecata afectiunea propriu-zisa se poate trece la tratamente speciale pentru imbunatatirea aspectului semnelor reziduale. In concluzie, acneea nu este o afectiune naturala sau fireasca si trebuie recunoscuta ca fiind o problema reala si apoi tratata consecvent pentru a se incheia evolutia sa cu riscuri minime de afectare a pielii pe termen lung.