Rozaceea este o afectiune destul de frecvent intalnita, se aseamana ca aspect cu acneea clasica inflamatorie datorita leziunilor rosii, nodulare si eventual cu componenta centrala de secretie galbuie.

Rozaceea debuteaza de fapt prin cuperoza, adica la nivelul fetei, pe obraji, barbie si apoi pe frunte, se vede o retea foarte fina de vase de sange filiforme care determina un colorit roz-rosu cvasipermanent pe zonele afectate.

In timp, vasele capata calibru mai mare si ulterior apar si leziunile nodulare care pot afecta intreaga fata inclusiv zona oculara.

Stimuli de genul abur, caldura mai ales umeda, mancarea condimentata, alcoolul, sauna, expunerea la soare etc. determina accentuarea rosetii si grabesc transformarea cuperozei in rozacee propriu zisa.

Milioane de oameni sufera de rozacee insa poti fi mai expus daca: ai intre 30-50 ani, piele deschisa la culoare si ochi albastri, ai suferit de acnee severa sau daca esti la menopauza.

Tratamentele imbunatatesc calitatea vietii, reduc discomfortul provocat de rozacee si o impiedica sa se agraveze. Planul de tratament propus de dermatolog este de obicei personalizat pentru fiecare pacient in parte in functie de simptome.

Tratamentele in forme usoare asociaza medicatie locala, aplicata zilnic si asociata obligatoriu cu crema de fotoprotectie de preferat cu SPF 50.

In forme avansate liniile de tratament includ medicatie orala de obicei cu anumite tipuri de antibiotice care actioneaza prin scaderea inflamatiei manifestata ca roseata de piele. Medicamentele orale se asociaza cu cele locale si in acest fel se pot controla o buna parte din eruptiile caracteristice rozaceei.

Terapia vaselor de sange dilatate nu se poate face decat prin interventie cu lumina intens pulsata –  IPL, care necesita mai multe sedinte la prima cura de tratament apoi se continua cu 2-3 sedinte de intretinere de obicei de doua ori pe an.

Combina medicala M22 de la Lumenis utilizeaza lumina intens pulsata pentru a crea caldura in interiorul vaselor de sange, ceea ce duce la inchiderea peretilor lor si la disparitia acestora. tratamentul  este foarte precis si actioneaza doar pe vasele de sange selectate protejand pielea din jur. In cazul vaselor de sange dilatate cronic din rozacee, prin tratamentul cu M22, roseata fetei se reduce semnificativ.