Verucile sau negii reprezinta o categorie de leziuni pe care le intalnim cel mai frecvent la copii si apar pe palme si pe talpi ca formatiuni vegetante, de variate dimensiuni, care pot sa doara la apasare (mai ales cele de pe talpi) si care se caracterizeaza prin faptul ca intrerup liniile fiziologice de amprente ale pielii acolo unde se dezvolta.

La nivelul fetei putem sa intalnim veruci, insa de obicei aici ele sunt plate, ca niste mici picaturi de vopsea bej aruncate pe suprafata afectata.

Verucile sunt leziuni virale, care se transmit prin contact direct cu un corp sau cu un obiect ce poarta virusul.

Veruci, negi - DClinic

Din acest motiv ele apar mai frecvent pe zonele cele mai expuse adica pe palme si pe talpi. Exista sansa ca verucile sa dispara singure, prin interventia sistemului imun al gazdei insa in egala masura, netratate, leziunile se pot extinde sau pot fi transmise si la alte persoane. Este imposibil sa estimam in ce cazuri verucile pot fi lasate netratate si pe care sa intervenim devreme.

Modalitatile de tratament sunt numeroase, plecand de la aplicare de solutii acide local, plasturi cu substante imunostimulatoare, laser terapie care inchide componenta vasculara a verucii sau chiar cauterizare in cazuri rebele la tratament. Nu exista tratament simplu pentru veruci si trebuie insistat indiferent de metoda aleasa, asa incat sa scadem riscul de inmultire si/sau de transmitere a leziunilor.