Venectaziile sunt acele mici vase de sange liniare sau ramificate de culoare rosie sau vinetie care apar de obicei pe coapse sau la spatele genunchiului.

Sunt considerate foarte inestetice mai ales atunci cand se intind ca suprafata.

Venectaziile apar de obicei dintr-un cumul de cauze, plecand de simpla mostenire genetica, la un perete vascular cu rezistenta scazuta la variatiile de presiune si pana la conditii cum ar fi sarcina sau cresterea in greutate de diverse cauze care suprasolicita circulatia venoasa a picioarelor.

Un factor important de mentionat este si faptul ca la nivelul membrelor inferioare sangele circula de jos in sus, impotriva gravitatiei asa incat orice obstacol pe aceasta cale va creste presiunea in zona inferioara obstacolului si va determina aparitia de venectazii initial de mica amploare si mai apoi, daca persista presiunea vor putea aparea varicozitati de diverse dimensiuni.

Atunci cand apar venectaziile este important sa stim daca picioarele se umfla mai ales dupa o zi in care am stat mult in picioare.

In aceste conditii este bine sa fie evaluata echografic prin investigatie tip Doppler circulatia la nivelul membrelor inferioare asa incat sa avem o imagine de ansamblu a problemei si mai ales sa oferim un prgnostic corect pacientilor nostri.

Venectaziile superficiale de mici dimensiuni pot fi tratate de catre dermatolog cu injectaii denumite scleroterapie si prin laser vascular.

Scleroterapia presupune injectarea unei substante care irita vasele de sange si le inchide si pentru ca poate difuza iin teritorii relativ mari aceasta metoda tinde sa reprezinte prima intentie de tratament.

De obicei este nevoie de una sau doua sedinte de injectare separate la aproximativ 2 luni interval si urmate apoi dupa acelasi interval de timp de tratamente cu laser vascular care inchide venectaziile foarte fine sau pe cele in care nu s-a putut face injectarea.

In marea majoritate a cazurilor tratamentele se efectueaza pe perioada de toamna-iarna deoarece dupa injectare se recomanda purtarea unui ciorap compresiv timp de 30 de zile iar in cazul laserului trebuie sa lucram pe piele nebronzata.