Dermatita seboreica alaturi de acnee reprezinta poate cele mai frecvente cauze de consultatii in cabinetul de dermatologie generala.

Este o afectiune fara implicatii grave insa care supara din punct de vedere estetic persoanele afectate.

Manifestarile clasice in dermatita seboreica sunt reprezentate de zone rosii, cu mici scuame albicioase pe suprafata, care se pot insoti de prurit (mancarime) si se localizeaza cel mai frecvent in zona dintre sprancene, pe lateralele nasului, in urechi si pe scalp, mai ales in zona fruntii si la ceafa.

Dermatita seboreica - DClinic

Manifestarile se accentueaza in perioade de stres, la schimbari de temperatura sau la modificari ale functiei hormonale la femei.

Dermatita seboreica nu este o boala propriu-zisa ci mai degraba o exagerare a unor caracteristici ale pielii.

Vorbim in principal de doua componente adica de cresterea secretiei de sebum si de inglobarea de celule moarte in acest sebum. In tot acest mediu cald si umed este favorizata inmultirea unor ciuperci saprofite (care nu se transmit si pe care le avem cu totii pe piele). Acestea determina inrosirea zonelor afectate.

Exista numeroase linii de tratament in dermatita seboreica, in functie de gravitatea leziunilor insa este foarte important sa educam sau mai bine spus sa linistim pacientii in sensul asigirarii acestora ca nu sufera de o boala serioasa si ca scopul tratamentului este sa spatiem puseele si sa intretinem o stare de bine a pielii.